Ne propustite
posebne ponude, novitete
i promotivne kupone!

Prijavite se na naš bilten i dobivajte ga istovremeno
Popust od 5% na prvu narudžbu.

Popust vrijedi za kupnju svih proizvoda iz redovne ponude.
Ne odnosi se na proizvode u posebnim ponudama i paketima.

Ispunite obrazac za preuzimanje besplatne e-knjige



Pridobite 5% POPUSTA ob naslednjem nakupu.
Prijavite se na e-novice in ob zaključku nakupa pridobite 5% popust ob naslednjem nakupu.

Želim se prijaviti   Ne želim se prijaviti

Ugasite vatru prije nego što se požar proširi


Groznica, bol, crvenilo i oteklina znakovi su koji najavljuju upalu. Međutim, to nije uvijek slučaj, jer se ti znakovi odnose samo na akutnu upalu. S druge strane, upale niskoga stupnja uglavnom ostaju ispod razine naše percepcije i percepcije našeg liječnika, no dugoročno nam mogu uzrokovati velike zdravstvene probleme.

U svih odraslih osoba stalno je prisutan određeni raspon upala niskoga stupnja, a njihova aktivnost i razina mogu se otkriti samo krvnim testovima posebnih markera, kao što su npr. ECP, TNF-alfa, TGF beta, IL-1, IL-4, IL-6. Obično vaš liječnik neće naručiti ove pretrage, barem dok se dijagnoza ne potvrdi. Takve upale ne uzrokuju veće i uočljive probleme u svakodnevnom životu, rade i šire se tiho pa otuda i njihov narodni naziv – tihe upale. Kada su razine tihe upale povišene dulje vrijeme, postoji veliki rizik od razvoja kroničnih bolesti. Bolesti na ovom putu mogu se razvijati godinama ili čak desetljećima.    

Tiha upala prvi je put opisana prije nešto manje od 15 godina, kada je znanstvena struka počela ozbiljno povezivati niti i utvrđivati ulogu tihe upale u razvoju kroničnih bolesti, (kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes, metabolički sindrom, rak, reumatoidni artritis, želučane bolesti crijeva i mnoge neurološke bolesti). Vrlo je rezonantan bio prvi opsežni javni članak u časopisu „Time“ – Tajni ubojica (Tajanstveni ubojica – iznenađujuća veza između upale i srčanog udara, raka, Alzheimerove bolesti i drugih bolesti).

U međuvremenu su nam mnoga znanstvena istraživanja pružila puno bolje razumijevanje srži problema. Lavovski udio tihih upala uzrokovan je neuravnoteženim stanjem u crijevnoj mikrobioti, što posljedično oštećuje sluznicu probavnog trakta. Upaljena i oštećena sluznica više ne predstavlja pouzdanu barijeru između lumena crijeva i ostalih tkiva pa mnogi otpadni proizvodi i razni toksini koji ne pripadaju tijelu i iz njega bi se trebali izlučiti prelaze u krvotok. Taj se fenomen stručno naziva crijevna propusnost, a u popularnim zapisima naziva se crijevna propusnost, propuštanje crijeva i slično.  

Neke tvari koje na taj način prelaze u krvotok vežu se za trombocite, koji se zbog stresa razgrađuju i ispuštaju strane tvari u razne dijelove tijela. Tamo se kao rezultat javljaju niska, ali trajna upalna žarišta. Što dulje traje upala, to je vjerojatnije da će se razviti bolest. Prisutnost tihih upala u svakome slučaju također ubrzava starenje stanica, a time i prerano vizualno i funkcionalno starenje tijela.

Neprikladne tvari iz lumena crijeva ne samo da prelaze u krvotok, već i u limfnu cirkulaciju, a tako izravno pokreću imunološki odgovor. Prirodni zaštitni odgovori imunološkoga sustava u takvim se slučajevima manifestiraju kao alergijske reakcije, intolerancije, ili autoimuni odgovori, a također igraju ulogu u razvoju autoimunih bolesti.

Danas je uloga tihih upala u razvoju mnogih, posebno kroničnih bolesti, već dobro istražena i potvrđena od strane znanosti. Popis započinje slovom A: alergije, anksioznost, akne, artritis, astma, autizam, autoimune bolesti itd., te uključuje više od stotinu dijagnoza.

Osnovni uzroci tihih upala obično su ukorijenjeni u životnome stilu pa pravodobna promjena potonjeg može značajno pridonijeti dugotrajnom održavanju zdravlja i vitalnosti.

Utvrđeni čimbenici rizika za razvoj tihih upala su:
STRES (!) u svim oblicima, konzervansi, EM zračenje (Wi-Fi, Bluetooth, G4, G5),
prerađena hrana, alkohol, onečišćenje zraka, vode i tla
ostaci pesticida i herbicida u prehrambenim proizvodima, pušenje, droge, te dugotrajni intenzivni napori.
genetski modificirana hrana, određeni lijekovi i terapije  

Prvo i najvažnije je uravnotežiti stresne situacije i eliminirati sve izravne čimbenike rizika koji proizlaze iz nezdravog načina života, odnosno sve čimbenike na koje možemo utjecati.

Točan odabir hrane za sprečavanje pojave upalnih procesa

Velikom dijelu sprječavanja pojave upalnih razina ili smanjenju postojećih također se može pridonijeti odabirom prave hrane. Određena hrana ubrzava upalne procese, dok ih druga inhibira ili čak sprječava. Jednostavno pravilo kako prepoznati hranu koja potiče upalu: ako sadrži šećer i/ili bijelo pšenično brašno – ubrzava upalu. Sva unaprijed pripremljena i prerađena hrana ubrzava upalu na isti način – zato treba izbjegavati takvu hranu.

Najčešća hrana koja ubrzava upalne procese
  • svinjetina i svinjski proizvodi,
  • meso koje nije organsko i ne zna mu se podrijetlo (povremeno možete jesti ekološko meso od ispaše),
  • delikatesno meso, paštete itd.,
  • morski plodovi (školjke, surimi, konvencionalni rakovi i kozice),
  • konvencionalni mliječni proizvodi od homogeniziranog mlijeka (mlijeko, sir, namazi, sladoled, vrhnje),
  • margarin i sva hidrogenirana i rafinirana ulja,
  • pšenično brašno i svi proizvodi koji ga sadrže,
  • kukuruzno brašno i svi proizvodi koji ga sadrže,
  • rafinirana hrana (posebno šećer),
  • prerađena hrana tj. unaprijed pripremljena hrana, limenke, preljevi, koncentrati, pudinzi, slatkiši,
  • konvencionalni začini i začini. koncentrati,
  • začini i jela koja sadrže MSG/MNG,
  • slatka gazirana pića, nektari, koncentrirani sokovi, sirupi i konvencionalni voćni sokovi,
  • funkcionalna pića sa sintetskim aditivima i zaslađivači,  
  • proteinski pripravci, posebno ako sadrže izolate soje.   
  • alkoholni šećeri npr. aspartam, skleroza, acesulfam-K itd,  
  • obična kava i običan čaj,  
  • mineralna voda,  
  • obična majoneza, kečap, umak za roštilj i slično.  
  • ribe s vrha prehrambenog lanca i iz zagađenog mora (sabljarka, morski pas, tuna) i ribe koje se uzgajaju i hrane briketima,
  • marmelade i voćni namazi zaslađeni šećerom ili umjetnim zaslađivačima.




Osim uklanjanja ove grupe namirnica, toplo se preporučuje u prehranu uvrstiti što više organskog sezonskog povrća i odabranog voća, posebno onih skupina koje obiluju vitaminima i raznim polifenolima, koji ublažavaju učinke stresora i jačaju imunološki sustav. Dopunjavanje prehrane raznovrsnom fermentiranom hranom i pićima podržat će ravnotežu na prvoj crti obrane - u crijevnoj mikrobioti. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni na dovoljnu dnevnu konzumaciju namirnica bogatih vrijednim omega-3 masnim kiselinama koje su izuzetno važne za zdravlje. Naravno, osim konzumacije pravilno odabrane hrane, potrebno je voditi računa i o dovoljnoj hidrataciji, kod koje se posebno preporučuje svježa filtrirana voda i razni organski biljni čajevi.
Copyright Eubioma © 2020   |   Pravno obvestilo   |   Uporaba piškotkov
Produkcija: MMStudio