Ne propustite
posebne ponude, novitete
i promotivne kupone!

Prijavite se na naš bilten i dobivajte ga istovremeno
Popust od 5% na prvu narudžbu.

Popust vrijedi za kupnju svih proizvoda iz redovne ponude.
Ne odnosi se na proizvode u posebnim ponudama i paketima.

Ispunite obrazac za preuzimanje besplatne e-knjige



Pridobite 5% POPUSTA ob naslednjem nakupu.
Prijavite se na e-novice in ob zaključku nakupa pridobite 5% popust ob naslednjem nakupu.

Želim se prijaviti   Ne želim se prijaviti

Bit ću majka – što trebam jesti?


Trudnoća je posebno razdoblje, puno pozitivnih, lijepih osjećaja. Budući da su trudnicama dostupni razni savjeti, važno je da vjeruju vjerodostojnim informacijama o potrebnim promjenama u pogledu unosa hranjivih sastojaka.

Mikrobiom

Uravnotežen mikrobiom izuzetno je važan za imunološki sustav. Ako imamo uravnotežen mikrobiom, naš enzimski sustav također radi bolje i tako naše tijelo lakše i bolje apsorbira sve potrebne hranjive sastojke. Stanje majčinog mikrobioma također je važno tijekom dojenja za razvoj djetetovog mikrobioma, a time i za imunološki sustav oboga - stanice imunološkog sustava potječu iz crijeva. Istodobno, istraživanja pokazuju da djeca imaju rjeđe alergije i astmu ako majka tijekom trudnoće ima uravnotežen crijevni mikrobiom. Pravu ravnotežu između korisnih i štetnih bakterija održavamo prvenstveno pravilnom prehranom, tj. konzumiranjem raznolike i svježe hrane, fermentirane hrane i dodavanjem omega-3 masti u prehranu. Mikrobiom tijekom trudnoće kod fetusa uzrokuje "imunološki otisak" koji utječe na razvoj djetetovog imunološkog sustava u mladoj dobi. Stanje u crijevnom mikrobiomu najbrže se može poboljšati konzumiranjem višestupanjskog fermentiranog napitka s 31 odabranim sojem korisnih mikroorganizama koji oponašaju zdravu crijevnu mikrobiotu.

Tijekom poroda, različiti mikroorganizmi sadržani u majčinom mikrobiomu premještaju se u rodnicu, gdje ih fetus dobiva pri rođenju i čine koncept za razvoj djetetovog imunološkog sustava. Ako majka nema uravnotežen i dovoljno raznolik mikrobiom, ova zdrava struktura ne postoji. Na isti način mikrobiom utječe na sastav majčinog mlijeka. 

Vitamini

Vaše zdravlje je posebno važno za zdravlje vašeg mališana. Vitamini koji u ovom razdoblju zaslužuju najviše pažnje svakako su vitamini A, C, D, B i folna kiselina, koji se moraju uzimati u obliku dodatka prehrani otprilike 3 mjeseca prije početka trudnoće.
Dobar izvor vitamina A i njegovog prekursora su namirnice životinjskog podrijetla, poput ribljeg ulja, kao i zeleno povrće te crveno, narančasto i žuto voće i povrće.
Potrebe za vitaminom D nisu puno povećane tijekom trudnoće, ali općenito je opskrba tim vitaminom preniska u općoj populaciji. Zato je dobro uzimati vitamin D u obliku dodataka prehrani, a u isto vrijeme uhvatiti malo dodatnih zraka sunca.
Kao i obično, važan je i vitamin C. Budući da je topiv u vodi, tijelo ga ne skladišti u velikim količinama, pa ga je važno unositi svaki dan. Uz povećanje apsorpcije željeza,  ovaj je vitamin izuzetno važan za rast i razvoj fetalnih tkiva. Uz vitamin C, prvo pomislimo na limun i druge agrume, ali još više ga ima u paprici, aceroli, brokuli i kiviju.

Minerali

Kalcij, jod, magnezij i željezo, o kojima smo ranije govorili, vrlo su važni za pravilan razvoj fetusa. Razvoj živčanog sustava najizraženiji je u prvom tromjesečju, pa je potrebno obratiti pozornost na primjeren unos joda koji se nalazi u kuhanim jajima, suhim šljivama, oguljenom krumpiru, kozjem i ovčjem jogurtu i grahu, na primjer. Također se nalazi u algama, morskim plodovima i jodiranoj soli, ali ta hrana nije pogodna za konzumaciju tijekom trudnoće.
Unos kalcija uglavnom je prenizak kod velikog dijela stanovništva. Nalazi se u sezamu i zelenom povrću (poriluk, brokula, kelj, komorač i slično) te nekim mineralnim vodama. Budući da je kalcij vrlo važan element kostiju i zuba, njegov unos  posebno je važan kad se oni počnu stvarati, pa sve do porođaja kada fetus raste. Stoga obratite pozornost na unos kalcija, posebno kada fetus navrši dob od 5 tjedana i kasnije.
Magnezij je važan i za stvaranje zuba i kostiju, pa je zasigurno važan za plod i njegov razvoj. Tijekom trudnoće je potreba za magnezijem povećana, a njegov unos možemo povećati ako u prehranu uvrstimo cjelovite žitarice i proizvode od cjelovitih žitarica, kao i ribu i perad. Magnezij koji se nalazi u raznom povrću još je korisniji, jer ne sadržava tvari koje bi smanjile njegovu apsorpciju.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline obitelj su esencijalnih masnih kiselina. Najvažnije su DHK i EPK masne kiseline. Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama uglavnom je riba i riblje ulje, a manji udio omega-3 masnih kiselina nalazi se i u nekim namirnicama biljnog podrijetla, poput sjemenki lana, chia sjemenki, lanenog ulja i raznih orašastih plodova.
Posebno se preporučuju trudnicama i dojiljama, jer konzumacija DHK tijekom trudnoće i dojenja pridonosi razvoju mozga i vida fetusa, a kasnije i djeteta.

O važnosti omega-3 masnih kiselina svjedoči i činjenica da je postalo obvezno dodavati dokozaheksaensku kiselinu (DHK) u adaptirane mliječne formule za dojenčad i sljedeće formulacije koje se daju dojenčadi koja iz bilo kojeg razloga ne mogu sisati.

Uz dokazane učinke na vid, mozak i srce, studije sada pokazuju i mnoge druge dobrobiti za trudnice i novorođenčad. Čini se kako dodatak omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće može smanjiti preosjetljivost na alergene u hrani, učestalost atopijskog dermatitisa, pojavu astme, broj prijevremenih poroda i rođenja djece s malom porođajnom težinom. Istodobno smanjuje rizik od rinokonjunktivitisa (sezonske alergije) kod djece i smiruje hiperaktivnost predškolske djece - studija je pokazala da konzumacija 1 g omega-3 masnih kiselina djeluje isto kao i konzumacija Ritalina®.

Na tržištu postoji puno dodataka omega-3 masnih kiselina – što onda promišljeno kupiti kako biste dobili stvarno visokokvalitetan proizvod?

Kada kupujete riblje ulje, trebali biste uzeti u obzir dovoljnu količinu EPA / DHK masnih kiselina,
svježinu ribe i provjereni sadržaj teških metala. Također je važno u kojem je obliku ulje: trigliceridi su prirodni oblik koji se nalazi u ribi i tijelo ih lako i brzo koristi, što nije slučaj s etilnim esterima.

NADH

Budući da počeci mogu biti vrlo stresni, posebno prvih mjeseci kada mladim majkama nedostaje sna, mogu si pomoći uzimajući NADH. To je biološki oblik vodika koji stvara energiju (ATP). To je tjelesna tvar koja se naziva i koenzim 1. Budući da uzrokuje stvaranje ATP u svakoj stanici, ona također povećava tjelesnu energiju. NADH također pruža više energije mozgu kako bi mogao dobro funkcionirati unatoč nedostatku sna. S dobivenom energijom povećava funkcioniranje moždanih funkcija, smanjuje osjećaj stresa i ima energetski učinak.



Viri:

Can Early Omega-3 Fatty Acid Exposure Reduce Risk of Childhood Allergic Disease, Elizabeth A. Miles and Philip C. Calder.

Omega-3 fatty acid addition during pregnancy (Review), Middleton P, Gomersall JC, Gould JF, Shepherd E, Olsen SF, Makrides M

EFSA Scientific Opinions: Fish Oil for Human Consumption. Food Hygiene, including Rancidity (2010)

Turner et al.: Are health benefits of the fish oil limited by products of oxidation? (2006)

RUBIN Report 196: Potential health benefits of low-oxidized omega-3 oil

Comparison of Therapeutic Effects of Omega-3 and Methylphenidate (Ritalin®) in Treating Children With Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Naser Dashti, Hoda Hekmat, Hamid Reza Soltani, Abolghasem Rahimdel and Mohammad Javaherchian

Probiotic Supplementation During Human Pregnancy Affects the Gut Microbiota and Immune Status.
Yuyi Chen, Zhe Li, Kian Deng Tye, Huijuan Luo, Xiaomei Tang, Yu Liao, Dongju Wang, Juan Zhou,Ping Yang, Yimi Li, Yingbing Su, and Xiaomin Xiao

Influence of maternal microbiota during pregnancy on infant immunity. D. D. Nyangahu and H. B. Jaspan



Copyright Eubioma © 2020   |   Pravno obvestilo   |   Uporaba piškotkov
Produkcija: MMStudio