Ne propustite
posebne ponude, novitete
i promotivne kupone!

Prijavite se na naš bilten i dobivajte ga istovremeno
Popust od 5% na prvu narudžbu.

Popust vrijedi za kupnju svih proizvoda iz redovne ponude.
Ne odnosi se na proizvode u posebnim ponudama i paketima.

Ispunite obrazac za preuzimanje besplatne e-knjige



Pridobite 5% POPUSTA ob naslednjem nakupu.
Prijavite se na e-novice in ob zaključku nakupa pridobite 5% popust ob naslednjem nakupu.

Želim se prijaviti   Ne želim se prijaviti

Prestanite žudjeti za slatkim


Jeste li i vi među onima koji najčešće imaju nezaustavljivu želju za slatkim nakon obroka ili kao međuobrok? Volite si priuštiti desert ili barem konkretan komad čokolade? Iako smo uglavnom svjesni da nezdrava prehrana dovodi do pretilosti i mnogih bolesti, način prehrane vrlo je teško promijeniti. Prevladavajuće, ali pogrešno vjerovanje je da je želju za slatkim potrebno svladati uz veliku samokontrolu. Žudnja ovisi o sastavu vaše crijevne mikrobiote! Budući da mikrobiotu čine živi mikroorganizmi i uvelike ovisi o našoj prehrani, rješenje je jednostavnije: naše mikrobe treba hraniti odgovarajućom hranom! Možda ćete se začuditi objašnjenju zašto se uopće pokreće tako snažna želja, a još više će vas razveseliti predložene mjere koje će drastično smanjiti vašu želju za slatkim.

Žudnja za hranom ovisi o vašoj crijevnoj mikrobioti

Mikrobiota je skup svih mikroorganizama (mikroba, bakterija itd.) koji borave u našim crijevima, sluznicama i koži. Svatko od nas ima jedinstveni sastav svoje crijevne mikrobiote. Na sastav bakterija, njihov međusobni odnos i broj različitih sojeva utječu dob, spol, način života, zemljopisno podrijetlo, čimbenici okoliša, kao i uporaba lijekova, posebno antibiotika.

Za naše zdravlje vrlo je važno da svi mikroorganizmi budu u ravnoteži i da su dobri ili neutralni. Problemi počinju kad se ravnoteža poremeti i prevladaju loše bakterije. Već ste doživjeli gljivične infekcije koje su se dogodile zbog prekomjerno umnoženih kvasaca nakon uzimanja antibiotika? Čak i loša, neuravnotežena i hranjivim tvarima narušava prehranu narušava ravnotežu mikroba, što može dovesti do želje za nezdravom hranom potrebnom nezdravim bakterijama.  

Budući da se radi o živim organizmima, naša se mikrobiota može mijenjati – uglavnom hranom koju jedemo, ali i uz dodatnu konzumaciju korisnih mikroorganizama. Rast ovih malih mikroorganizama ovisi o tome čime ih hranimo. Velika je razlika ako jedete pečeni krumpir ili jotu s kiselim kupusom, jer se populacija određenih mikroorganizama može povećati, a drugih smanjiti.

Različitim crijevnim mikroorganizmima trebaju različite hranjive tvari za različite sojeve, rast i razmnožavanje. Bakteroidi (Bacteroidetes) trebaju određene masti da bi rasli, dok Prevotella treba ugljikohidrate, Bifidobakterije trebaju vlakna, a kvasci šećer. Ako unosimo prevelike količine šećera razrastu se sojevi gljivica (poput najpoznatije Candide Albicans) , što može uzrokovati umor, hormonsku neravnotežu i mnoge probleme.



Crijevna mikrobiota znatno utječe na naše raspoloženje

Naši stanovnici crijeva također imaju značajan utjecaj na naše raspoloženje. Crijeva i mozak komuniciraju kroz najrazgranatiji i najduži moždani živac koji se zove vagus. Vagus prolazi od mozga do crijeva i pojedinih dijelova gastrointestinalnog trakta. Čak 90 % serotonina, neurotransmitera odgovornog za naše raspoloženje, stvara se u crijevima i presudno je uvjetovano stanjem mikrobiote u crijevima.

U nedostatku hranjivih sastojaka, mikrobi oslobađaju toksine koji uzrokuju promjene u našem raspoloženju i mogu povećati potrebu za hranom. Mikrobi također utječu na kanabinoidne i opioidne receptore u crijevima i receptorima okusa, što zauzvrat utječe na naše prehrambeno ponašanje.
Pokazalo se da konzumacija određenih kultura Lactobacillusa smanjuje anksioznost i značajno poboljšava raspoloženje.  

Da biste kontrolirali želju za slatkim, prvo napravite reda u crijevima i dobre mikrobe hranite odgovarajućom hranom. Istovremeno se možete nadati povratku dobrog raspoloženja, pamćenja i koncentracije, a imat ćete i više energije.

7 učinkovitih mjera za smanjenje želje za slatkim

Rezultate možete postići vrlo brzo. Sve što trebate je odlučnost, novi popis za kupnju i spremnost na pozitivne promjene.

1. Jedite raznoliku i zdravu hranu koja će nahraniti vaše dobre mikrobe. Trebala bi biti bogata vlaknima poput voća (borovnice, jabuke, maline ...), povrća (brokula, artičoke, kupus, ...), mahunarki, orašastih plodova i sjemenki. Počastite se i obiljem prebiotičke i probiotičke hrane. Sve dok mikrobi i vaše tijelo dobivaju kvalitetne hranjive sastojke koji su im potrebni, imat ćete dovoljno energije.

2. Podržite svoju mikrobiotu višestupanjskim fermentiranim EM napicima koji sadrže desetke sojeva učinkovitih mikroorganizama i izvrsna su podrška za podešavanje mikrobioma, raznolik sastav mikrobiote i poboljšanje vašeg raspoloženja.

3. Ograničite unos ugljikohidrata. Ugljikohidrati vrlo brzo podižu šećer u krvi, što pokreće izlučivanje inzulina i smanjuje šećer u krvi na normalne vrijednosti. Zbog toga je u obroke koji sadrže puno ugljikohidrata potrebno dodavati masne i zdrave bjelančevine. U jutarnje zobene pahuljice možete dodati orašaste plodove (orasi, bademi ...) i sjemenke (chia, lan, suncokret ...).

4. Zamijenite slatke grickalice zdravijim grickalicama. Kada postoji nezaustavljiva želja za kolačima, kolačićima i sličnim slatkišima radije jedite voće – jabuku, naranču ili grickajte orašaste plodove. Također pomaže ako popijete čašu vode. Posebno pazite da jedete redovite obroke koji sadrže potrebne hranjive sastojke, jer ćete tako izbjeći osjećaj gladi i posljedično previsok pad šećera u krvi.

5. Počnite vježbati, barem 15 minuta šetnje dnevno. Dokazano je da i kretanje smanjuje želju za slatkim.

6. Naspavajte se dovoljno. Možda ćete se iznenaditi kada saznate da nedostatak sna smanjuje moždanu aktivnost i uzrokuje potrebu za unošenjem dodatnih kalorija i uvelike povećavanjem želje za šećerom.

7. Uklonite uzroke koji uzrokuju stres i uravnotežite svoj život. Današnji stres nije povezan s bijegom od divljih zvijeri, već s neprestanom borbom s vremenom, stalnim dokazivanjem, nemogućnošću postavljanja granica šefovima, djeci, partnerima ... Uz kronični stres, hormon kortizol podiže šećer u krvi, povećava apetit i jača želju za unosom kalorija i slatkih grijeha. Uravnotežite svoje obveze, naučite postavljati granice, recite „ne“ i pronađite opuštanje u šetnjama, meditaciji, jogi, glazbi i sličnim aktivnostima.



Izvori:
- Is eating behavior manipulated by the gastrointestinal microbiota? Evolutionary pressures and potential mechanisms; Joe Alcock, Carlo C Maley, and C Athena Aktipis, avg 2014
- Gut microbiota functions: metabolism of nutrients and other food components: februar 2018, Ian Rowland, Glenn Gibson, Almut Heinken, Karen Scott, Jonathan Swann, Ines Thiele, Kieran Tuohy
Copyright Eubioma © 2020   |   Pravno obvestilo   |   Uporaba piškotkov
Produkcija: MMStudio