Ne propustite
posebne ponude, novitete
i promotivne kupone!

Prijavite se na naš bilten i dobivajte ga istovremeno
Popust od 5% na prvu narudžbu.

Popust vrijedi za kupnju svih proizvoda iz redovne ponude.
Ne odnosi se na proizvode u posebnim ponudama i paketima.

Ispunite obrazac za preuzimanje besplatne e-knjige



Pridobite 5% POPUSTA ob naslednjem nakupu.
Prijavite se na e-novice in ob zaključku nakupa pridobite 5% popust ob naslednjem nakupu.

Želim se prijaviti   Ne želim se prijaviti

Što znači biti stvarno zdrav?


[ Zdravlje ] je prema definiciji stanje potpunog tjelesnog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsutnost bolesti ili nemoći...

Dakle, ako poznajemo definiciju – kako zapravo osjećamo ovo potpuno blagostanje?
 
Biti potpuno zdravi znači da smo:
- usredotočeni
- puni energije i
- snažni
 
Svaki dan započinjemo s povjerenjem, osjećajem sigurnosti i optimizmom. Budimo se rano i budni smo cijeli dan.
 
Je li to istina i kod vas? Ili je možda ovo drugo istinitije;

"Ujutro se budim malo sporije, ali kava me podiže. San je pomalo nemiran i često bih uživao u kratkom popodnevnom drijemežu. Živahnost i vitkost više nisu potpuno isti kao prije nekoliko godina, a malo lošije pamćenje i probavni problemi vjerojatno su posljedica godina. Čini mi se da moram obaviti sve više posla, samo što to zahtijeva više energije."

Ne čini se baš vitalno. Hvala Bogu, to nisu posljedice godina, već posljedice načina života – za razliku od godina, njega možemo promijeniti!

Ljestvica zdravlja
 
Don Chisholm u svojoj knjizi "Imate li petlje biti zaista zdravi?” (o. p. Imate li hrabrosti / (igra riječi - crijeva) biti stvarno zdravi?), navodi 12 stepenica zdravlja pomoću kojih brzo možemo saznati gdje se nalazimo:
 
1. Vitalnost
Treba mi 4 sata sna i mogu raditi 18 sati. Na kraju dana sam umoran, ali nisam iscrpljen. Psihički i mentalno samo vitalan.
 
2. Pravo zdravlje
Volim život i sve što on nudi; nakon 6 sati sna pun sam zanosa. Radim s lakoćom, cijeli dan posjedujem veliku koncentraciju i dobro pamćenje. Osjećam se dobro.
 
3. Zdravlje
Hranim se zdravo, u formi sam i većinu vremena se dobro osjećam. Nakon 8 sati sna budim se pun energije, redovito sam fizički aktivan.
 
4. OK (o.p. dobro sam)
Osjećam se sasvim dobro, obično sam umoran u poslijepodnevnim satima, ali kava pomaže. Mogao bih biti fizički aktivniji.
 
5. Još uvijek sasvim u redu (o.p. i dalje sam dobro)
Neko se vrijeme osjećam dobro, ali brzo se umorim. Mogao bih imati bolju probavu. Nisam baš najaktivniji.
 
6.  Bez energije
Ne osjećam se baš loše, ali prilično sam spor. Treba mi vremena da se pokrenem.
 
7. Očito bez energije
Teško započinjem dane koji se onda odužuju u nedogled. Na neki način osjećam se „prazno”.
 
8. Loše
Život je borba, moj um je prilično zamagljen.
 
9. Vrlo loše
Gotovo uvijek sam prehlađen, često imam gripu, ne osjećam se dobro i dosta puta padam u depresiju. Uzimam lijekove.
 
10. Izuzetno loše
Svakodnevno uzimam lijekove.
 
11. Ozbiljno bolestan
Koristim sve više lijekova i imam sve lošije rezultate pretraga, stanje se pogoršava.
 
12. Terminalno stanje
Nema povratka.
 
Vjerojatno se vrlo malo sretnika može uvrstiti na vrh ljestvice. Većina nas niti ne shvaća koliko bismo se bolje mogli osjećati jer se tako nikada nismo ni osjećali!
 
Dakle, ako utvrdimo da naše zdravlje nije optimalno – onda postoje mogućnosti za njegovo poboljšanje! Možemo se osjećati bolje – krenimo odmah!


5 koraka do vitalnosti

Ako se vaš broj nalazi na skali od 9 do 5, mnoge druge stvari mogu se organizirati na prirodan način:

1. SUNCE – VODA – ZRAK - SLOBODA novčić je na mjestu!

Svakog dana vježbajte minimalno 30 minuta, po mogućnosti na svježem zraku. Vikend iskoristite za svježi zrak i prirodu. Uhvatite sunčeve zrake – vitamin D je neophodan za zdravlje! Bilo bi dobro da svakog dana provedete 15 minuta na suncu, bez UV zaštite.

2. NEKA HRANA BUDE VAŠ LIJEK

Pazite na prehranu! Neka ona bude redovita i zdrava. Sezonske, lokalne i ekološke namirnice su dobra glavna smjernica. Probavu treba uvijek regulirati, svakodnevno i automatski – u protivnom treba odmah poduzeti odgovarajuće mjere. Pazite da prirodni fermentirani proizvodi uvijek budu dio vaše svakodnevne prehrane, budući da sadrže brojne učinkovite mikroorganizme koji pomažu vašem mikrobiomu, što je presudno za vašu vitalnost! Pogotovo ako se izgubite u poplavi informacija o zdravoj prehrani i svakakvim dijetama – nema opće smjernice koja vrijedi za sve. Svi smo različiti i za svakog vrijedi nešto drugo. Ako sumnjate, vjerujte sebi – posjetite nutricionista. Također se isplati razmišljati o modulaciji imunološkoga sustava.

3. MISLITE POZITIVNO

To ne znači biti naivan ili podcjenjivati probleme. Oko nas uvijek dolazi do neugodnih situacija. U životu ima uspona i padova, dobrih i loših vremena. Problemi ili bolje reći „izazovi“ predstavljaju dio života. Ne razmišljajte o njihovom rješavanju više nego što je potrebno. Kad na situaciju nemate utjecaja, prihvatite ju.

4. NAUČITE BITI SRETNI

Svakog dana poklonite nešto – to može biti osmijeh neznancu na ulici ili nekoliko lijepih riječi upućenih prodavačici. Zašto ne biti nasmijan i ljubazan? Drugi će se zbog toga osjećati dobro, a njihovo dobro raspoloženje prenijet će se i na vas!

5. REALNI KRATKOROČNI CILJEVI

Postavite si kratkoročne ciljeve – polugodišnji će biti dovoljni. Kada planiramo previše stvari i to radimo dugoročno, često smo razočarani – to bi trebale biti samo vizije. Međutim, planovi bi trebali ostati kratkoročni. To će vam pomoći da više vremena provedete u „ovdje i sada“, što je i svrha života. Tko zna što nam donosi sutra – zato svaki dan iskoristite na najbolji mogući način!
Copyright Eubioma © 2020   |   Pravno obvestilo   |   Uporaba piškotkov
Produkcija: MMStudio