Ne propustite
posebne ponude, novitete
i promotivne kupone!

Prijavite se na naš bilten i dobivajte ga istovremeno
Popust od 5% na prvu narudžbu.

Popust vrijedi za kupnju svih proizvoda iz redovne ponude.
Ne odnosi se na proizvode u posebnim ponudama i paketima.

Ispunite obrazac za preuzimanje besplatne e-knjige



Pridobite 5% POPUSTA ob naslednjem nakupu.
Prijavite se na e-novice in ob zaključku nakupa pridobite 5% popust ob naslednjem nakupu.

Želim se prijaviti   Ne želim se prijaviti

Što čini probiotik, odnosno dobar probiotik?


Čuli smo puno o blagodatima probiotika, a vrapci na grani doista cvrkuću o njima. Danas nam je jasno da su mikroorganizmi, uključujući probiotike, sastavni elementi našeg tijela i da je njihova ravnoteža ključna za zdravlje...

Stoga definitivno ima smisla osigurati da u svakom trenutku na raspolaganju imamo dovoljno pozitivnih mikroorganizama da zaštitimo svoje zdravlje. Ponuda je raznolika i često je teško odabrati pravi proizvod – što točno karakterizira dobar probiotik?

1) broj sojeva po dozi

Da bismo postigli pozitivno djelovanje, prvo moramo osigurati minimalni potreban broj živih probiotičkih bakterija u dnevnoj dozi, što će se odraziti na pozitivno djelovanje. U nekim je sojevima za pozitivan učinak dovoljno od 1 do 3 milijarde živih probiotičkih bakterija, dok drugima treba mnogo više, čak do 20 milijardi. Kada podržavamo uklanjanje konkretnih problema s probioticima, smisleno je konzumirati minimalno 20 milijardi sojeva dnevno. Uzimanje visokih doza probiotika općenito je sigurno. Jedna od studija također je potvrdila sigurnost konzumacije doza od 1,8 bilijuna, napominjući da nisu otkriveni posebni dodatni pozitivni učinci. Kada podržavamo uklanjanje zdravstvenih problema s probioticima, za odrasle osobe bit će općenito dovoljne doze od 20 do 50 milijardi.

2) raznolikost i prava kombinacija sojeva

U ljudskom tijelu živi preko 1.000 različitih mikroorganizama koji se dijele na pozitivne, negativne i neutralne. 99% tih mikroorganizama nalazi se u crijevnoj mikrobioti. Kombinacije i predstavljanje različitih sojeva potpuno se razlikuju od osobe do osobe, što nas, između ostalog, čini jedinstvenim osobama. Pritom je najvažnije da omjer pozitivnih i negativnih mikroorganizama bude najmanje 85% : 15% u korist pozitivnih mikroorganizama, kako bi održali stanje eubioze (tj. zdrave ravnoteže).

Kada je naša crijevna mikrobiota u savršenome zdravstvenome stanju, posjedujemo ukupno 47 sojeva dobroćudnih pozitivnih mikroorganizama. Naravno, to nije točno cijelo vrijeme i ne vrijedi za sve, a mnogi ljudi hodaju svijetom sa znatno manje pozitivnih mikroorganizama u mikrobioti crijeva.

Kad krenemo u obnavljanje crijevne mikrobiote pomoću probiotika, smisleno je voditi računa o obnavljanju što većeg broja njih. To omogućuju probiotički pripravci s posebnom kombinacijom pozitivnih sojeva koji se međusobno podupiru u akciji, baš kao što se međusobno podupiru korisni mikroorganizmi u našem tijelu. Takav je pripravak Multi EM ferment s posebnom kombinacijom od 31 korisnog mikroorganizma koji oponašaju sliku zdrave crijevne mikrobiote.

3) sposobnost naseljavanja crijevne mikrobiote

Kada unosimo probiotike, prvi test za njih je prolazak kroz kiselo okruženje u želucu. To je poseban izazov za mnoge inhibirane sojeve u kapsulama koje nemaju posebnu enteričku prevlaku. Inhibirani sojevi su u stanju hibernacije i ako su u to vrijeme izloženi kiselom okruženju želuca, nisu se u stanju obraniti. Prolazak kroz želučanu kiselinu najlakši je živim probiotičkim bakterijama koje imaju prirodnu sposobnost preživljavanja u takvom okruženju do 4 sata, što je više nego dovoljno da dođu do crijeva.

Drugi je izazov stvarna kolonizacija crijevne mikrobiote. Neki se probiotički sojevi nikad ne naseljavaju, a to im nije ni svrha. Oni obično pomažu samo u rješavanju određenih akutnih situacija i obično čak ne pripadaju stalnim predstavnicima zdrave crijevne mikrobiote. Kada tražimo trajna rješenja i težimo obnovi crijevne mikrobiote, trebaju nam sojevi koji su sposobni za ponovno naseljavanje.

Nije nužno da će (samo) konzumacija probiotika ukloniti bolest ili zdravstveni problem, ali je vrlo vjerojatno da bez korisnih mikroorganizama i uspostavljanja normalne ravnoteže u crijevnoj mikrobioti, tj. eubioze uopće neće riješiti problem. Probiotski proizvodi nemaju kontraindikacije i idu ruku pod ruku sa svim dodacima i lijekovima. Odaberite najbolje!
Copyright Eubioma © 2020   |   Pravno obvestilo   |   Uporaba piškotkov
Produkcija: MMStudio